28 de septiembre de 2020, 21:38:13
OPINIÓN


Un any de la gran torrentada

Por Albert Candela


Si, ja fa un any, el temps passa molt aviat i ja quasi no recordem la gran tragèdia del dia 9 d’octubre de l’any passat que ens va deixar 13 morts i quantiosos danys materials, la torrentada va afectar Sant Llorenç, Artà, Capdepera, Son Servera i Manacor.

Si ho recordeu, les primeres informacions les vàrem tenir sobre les 18.00h. del dia 9 quan en poc temps varen ploure aproximadament 220 litres per metre quadrat que varen crear el caos. El torrent de Sant Llorenç es va desbordar i es va activar el màxim nivell del Pla Especial de protecció Civil, la Policia Nacional, la Guardia Civil, Policia Local, Samu i la UME. Propietats privades, cotxes, comerços, carreteres, ponts i instal·lacions públiques varen sofrir grans pèrdues materials.

Es varen viure hores de gran dramatisme que varen produir fets heroics com els de Miquel Galmés i Miquel Montoro, que varen arriscar les seves vides per salvar a quatre turistes holandesos que estaven en un gran perill, en situació era d’extrem perill, però no pensaven amb ells mateixos, sols volien salvar a aquestes persones i ho varen aconseguir. Per aquest acte heroic varen ser reconeguts i guardonats amb la Medalla d’Or al Mèrit Civil lliurada per S.M. el Rei Felip VI i la Medalla d’Honor de Bronzo per Assistència Humanitària de l’Estat Holandès.

Un allau de voluntaris de tot Mallorca, professionals de diferents sectors, hotelers, particulars, es varen volcar per ajudar en les tasques de neteja de cases, carrers, una gran demostració de solidaritat. Els qui la seva economia els hi ho permetia varen fer donacions econòmiques encapçalades pel milió d’euros d’en Rafel Nadal, que tampoc va escatimar esforços per ajudar a fer net, com un veïnat més.

Començant per Ses Majestats Reis, tots els polítics varen fer-se la fotografia de la desgracia, tots varen prometre ajudes, era una imatge obligatòria, la desgràcia de la gent sempre és políticament rentable.

Un any després les ajudes encara no han arribat, el 50% de l’import del projectes els havia d’assumir el Govern de l’Estat, l’Ajuntament de Sant Llorenç ha tingut que bestreure quasi cinc milions d’euros, que si no cobra abans de final de 2019 hauran de fer una modificació de pressupostos de cara a l’any que ve. La Delegació del Govern ha confirmat la publicació al BOE de les ajudes, un any després!!!. Aquesta es la eficàcia del Govern d’en Sánchez. El Govern de les Illes Balears si ha pagat totes les ajudes sol·licitades, també ha acomplit el Consell de Mallorca, entre les dues Institucions s’havien de fer càrrec del 50% de les ajudes, encara que hi ha veus que consideren que les ajudes públiques no han estat justes per mor de que es basaren en les rentes dels afectats. Aquesta vegada sí, les nostres Institucions han complit amb una gran eficàcia.

Ara bé, és necessari trobar la solució per que no torni a passar mai més, es difícil perquè lamentablement s’ha construït damunt el camí natural de l’aigua, i aquest camí és inexorable, l’aigua busca els seu pas amb indiferència de si hi ha construccions o no. Els experts no es cansen de dir que no es pot construir als torrents, que l’expansió dels pobles no posi en perill la vida de les persones. És un esforç que val la pena.

Noticias de Mallorca.  Todos los derechos reservados.  ®2020   |  www.mallorcadiario.com