www.mallorcadiario.com

El dret a discrepar

miércoles 03 de febrero de 2016, 05:00h

Ja fa uns mesos que tinc l’oportunitat d’escriure en aquest magnífic mallorcadiario.com, hi ho faig amb tota la llibertat per escollir els temes, he escrit sobre política, música, felicitat, com muntar una taula pels àpats... en definitiva varietat de temes, però sobre tot de política.

Després de 36 anys de servir al Consell General Interinsular i al Govern de les Illes Balears com a funcionari i Cap de Protocol, m’han permès viure, comprendre i compartir el dia a dia i l’evolució política i social de les Illes Balears. Puc constatar la diversitat de criteris dels nostres governants per entendre i aplicar la política, (a vegades fregant les línies vermelles que no tindrien que separar l’execució d’un programa electoral i la gestió d’un govern), que m’ha donat una perspectiva real i molt clara per poder expressar la meva opinió, acertada, o no, i sense cap intenció d’entrar en un debat particular o que no sigui fora de lo estrictament institucional, però si, expressar la meva opinió envers a la política institucional dels nostres polítics.

Vull fer un parèntesis i deixar clar que en els meus articles escric en castellà, un brot d’angles i català literari, que es l’adequat quant vols transmetre una opinió per escrit, opinió que no pot arribar al mestratge d’articulistes de primer ordre, amb la personalitat, la sabiduría i els recursos periodístics que els caracteritzen i que jo no tinc, però, d’una manera mes senzilla soc estricte i fidel a jo mateix a l’hora de donar la meva opinió.

Corren nous temps per la política i els polítics, noves formes, nova imatge, noves maneres de relacionar-se, nous vocabularis. Tot està canviant, però, en la meva opinió, no tots els canvis son els adequats i no justifiquen la seva utilització i posta en escena.

La llibertat d’expressió i d’actuació de cadascú te que ser respectada, però, pot ser equivocada. Els valors personals, intel·lectuals , d’educació i respecte als altres, ja no son els mateixos que fa uns anys, no estan al dia, la majoria de polítics novells que hi ha ara, no tenen cap respecte a les Autoritats ni Institucions. ¿Com es pot assistir a la consulta amb S.M. el Rei, Cap de l’Estat, intercessor de la mediació i arbitratge i garant de les funcions constitucionals, sense americana, amb la camisa arromangada i texans? ¿ No saben que es la màxima Autoritat de l’Estat? I sobre tot quant Ell els rep amb la màxima cortesia, educació i la vestimenta adequada. Com a persones tots som iguals, esta clar, però en aquestes consultes es troben, representants de partits polítics, (això si, elegits democràticament per sufragi universal), i S.M. el Rei, Cap de l’Estat, tots legitimats en el càrrec. Si lo que volen alguns es demostrar igualtat Institucional, estan equivocats, no son iguals, no representen el mateix, si es progressisme, no es aquest el camí, falta d’educació i excés de prepotència, pensen que tot els hi està be, que tenen dret a tot.¡¡Quina equivocació¡¡ un representant d’un partit polític no te que dirigir-se a S.M. el Rei com a “compañero Felipe” ¡¡NO¡¡

Si els diputats volen assistir al Congrés de Diputats amb “rastres”, que hi vagin, no està escrit ni hi ha cap norma que digui que no ho poden fer, però al manco, dignament vestís, d’acord amb la Institució que representen, fins hi tot els Ordenances vesteixen els uniformes que dignifiquen i respecten la Institució, idò, no, els hi es igual.

Podria estar comentant de moltes mes coses, dels comportaments que es veuen a totes les Institucions, Congrés dels Diputats, Senat, Parlament de Catalunya i com no el Parlament de les Illes Balears, per tant, em sent legitimat per expressar la meva opinió especialment quant es refereix a les Illes Balears.

En aquesta Legislatura tenim la doble actuació de la Presidenta i el Vicepresident del Govern de les Illes Balears, (en la primera Legislatura del President Antich va passar lo mateix amb el Vicepresident Sampol) en molt d’actes, on va un va l’altre ,¿perquè? Doncs perquè no es poden solapar, fins hi tot, hi a vegades que es discuteix qui te que presidir un acte oficial amb un desconeixement total del decret de protocol 256/99,de 24 de desembre, pel qual es regula el règim de precedències dels càrrecs i institucions públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. En qualsevol cas el protocol es la plàstica del poder, en la imatge queda reflexat qui te el poder, qui es la màxima autoritat.

Rodes de premsa conjuntes per no perdre l’espai polític i competencial de cadascú, viatges a les fires de turisme mes importants amb tots els equips doblats, assessors, Caps de Gabinet, Caps de Premsa, això si, el fotògraf, el càmera de vídeo i el Cap de Protocol fan el doble de feina per atendre a la Presidenta i el Vicepresident, però en general, el doble de despesa a càrrec dels ciutadans.

El pacte polític “a la mallorquina” com ho diu la Presidenta Armengol, a les Illes Balears te un altre dimensió, lo que ha anat be pel tripartit, PSOE,MES i PODEMOS, pactes insòlits per ocupar una cadira al front del Govern de les Illes Balears, el PSOE que havia perdut mes vots de les esquerres te la presidència, MES que va tenir el tant per cent d’augment de vots mes alt, es resigna amb la vicepresidència i PODEMOS manipula per darrera sense donar la cara, tot això no ho volen a Madrid, els barons, ex presidents, ex ministres i alts càrrecs del PSOE no en volen ni sentir parlar del pacte “a la mallorquina” pel Govern d’Espanya, el senyor Sánchez sols te el recolzament de la Presidenta Armengol per pactar amb el sobiranisme i l’independentisme, (opcions tan legitimes com les altres) La presidenta Armengol anava directe al fons del pou, o aconseguia la presidència o anava a casa seva.

Al PP, partit mes votat a les Illes Balears, però també amb una pèrdua de vots vertiginosa, cada dia li surten mes corruptes, ara li toca una vegada mes a la Comunitat Valenciana, un mal exemple que la justícia te que castigar amb fermesa. Però el PP te que regenerar-se i tornar a ser lo que era els temps del senyor Gabriel Cañellas, un partit plural, ample, amb vocació de govern al servici de les illes Balears i no de Madrid. Tenen que donar pas als nous valors emergents que ni ha i bons, com na Margalida Duran i sobre tot la portaveu Margalida Prohens, que si no els hi posen pals a la roda des de el mateix partit, son el futur immediat.

Tot lo que passa políticament es te que fer saber a les ciutadanes i ciutadans de les nostres Illes, tenen el dret a estar informats, de com es comporten i com son els nostres polítics, de poder opinar sobre si ho fan be o no. Per aquest motiu, i des de el meu punt de vista, tinc el dret a comentar-ho, de discrepar sense ofendre, a donar la meva opinió. Les paraules son per utilitzar-les, per fer entendre lo que es vol dir, encara que hi ha missatges entre línies i no escrits que tenen el seu significat, sols es tenen que interpretar.

Jo estim les Institucions de les Illes Balears, les conec molt be, respect els seus governants, la majoria serveixen a les ciutadanes i ciutadans amb l’única voluntat de treballar pel be comú, per l’interès general i que tenen la intenció de fer ho be i amb tota seguretat, ho aconseguiran. Per això, perquè crec amb la noblesa de la majoria de polítics, escric la meva opinió després d’haver conviscut, ja fa un temps, amb molts d’ells, amb coneixement de causa i perquè sobretot, tots tenim el dret a opinar i discrepar.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

0 comentarios