www.mallorcadiario.com

Facultat de medicina

Por Miquel Àngel Mas
viernes 12 de febrero de 2016, 03:00h

S’ha encetat el debat sobre una facultat de medicina. He de confessar aquí i des d’ara, que en som partidari ferm per moltes i variades raons.

Resulta obvi la consideració que la qualitat de la sanitat balear es veuria millorada amb la implantació d’estudis de medicina. Però és que a més a més la investigació i innovació que es derivaria d’aquest centre superior d’estudis podria i hauria de crear sinèrgies econòmiques amb un clúster d’empreses lligades al sector de la biomedicina, farmacèutica... I no és aquest un tema menor quan un dels nords de la nostra política econòmica ha d’esser intentar crear un potent pol industrial que pugui ser complementari d’un turisme de qualitat.

A tot això, hi ha el fet que amb una població de 1.1 milions, som una de les dues úniques comunitats autònomes que no en té, amb l’afegitó que l’altra (La Rioja), no és un arxipèlag i té facultats de medicina a dues hores en vehicle.

S’argumenta pels contraris a la facultat de medicina, que el seu cost és molt elevat (un milió al seu inici i vint quan ja estigui plenament implantada) i que més val invertir en altres necessitats o millorar el estudis actuals. Cap de les dues raons em semblen sòlides. Que una comunitat autònoma rica com Balears, amb un pressupost de 4.241 milions d’euros pel 2016, no pugui tenir un milió o si es vol 20, per fer una inversió en sanitat i economia productiva, me sembla un argument molt feble (no entraré en el debat massa maniqueu i simplista, sobre el que es podria fer amb aquests doblers). L’altra raó la de la millora dels estudis universitaris actuals, no és incompatible, ans al contrari amb la implantació d’una facultat de medicina.

El debat ja em perdonaran, em sembla que té un punt de provincià. El que resultaria imperdonable és que es perdés aquesta oportunitat i s’acabassin instal.lant un estudis universitaris de medicina privats i cars per a la majoria de la població.

Aquest ha d’esser un govern de canvi, i el canvi aquí també és aquesta aposta estratègica i un pel (no massa, parlam de vint milions!), valenta i decidida.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

1 comentarios