www.mallorcadiario.com

Una espasa de doble fulla

Por Toni Cantarellas
domingo 28 de agosto de 2016, 01:00h

Lo d’en Sánchez és de pinyol vermell, que és es color nadalenc per excel•lència, a més d’esquerrà des des temps que en Karl Marx se pentinava es barbó i es soviètics fessin de ell un distintiu segell cromàtic amb sa bandera de s’URSS, que conté una falç com sa que, ha vengut tallant tants de drets i llibertats, individuals i col•lectius. Encara impera i oneja aquest color a Corea del Nord, venturós paradigma de sa dictadura des proletariat a on tothom viu encara millor que a qualsevol utopia imaginable.

Vermell com sa vestimenta de Sant Nicolau (Santa Claus, Pare Noel, etc), que aquest pròxim Nadal mos durà una sorpresa ben magre: Una capsa buida. Buida i transparent que dispensarà pes diversos col•legis electorals per poder-les omplir d’il•lusions, o casi més probablement, d’escepticisme, molló, incertesa i indignació. Com a molt omplida de fum i res més que fum, ni claror ni gens des llum de Na Pintora: fum, fum, fum. Així ha estat decretat; així serà es vinent 25 de desembre.

S’actual panorama nacional me recorda al Mallorca (també vermell), que mai la sol encertar de cara as gol: Tothom tira balons defora i atribueix sa culpa d’unes més que probables terceres eleccions fixades per aquest dia tan inoportú a sa mala bava de s’oponent polític. No sembla que cap des dos principals actors polítics facin res per evitar sa casualitat/causalitat d’aquesta fetxa. Tal vegada, i és lo que jo m’ensum, perquè ambdós, es vermell i es blau, pensen treure profit de sa proverbial circumstància, que s’ocasió la pinten calva, i per patir, ja estàn ets administrats (noltros) i no ets administradors, que tal lis hi dóna. “A río revuelto ganancia de pescadores”.

Mai posaria sa ma en es foc p’en Rajoy, però és que en Sánchez no té consol, perquè essent es cap des socialistes que ha aconseguit es pitjors resultats de s’història des seu partit, davant una possible sortida honrosa pes salvar aquest enroc institucional que frissam per resoldre, segueix oposant-se a sa majoria simple però suficientment legitimada de sa suma PP, Ciutadans i Coalició Canaria; resultat que per qualsevol homo d’Estat d’un altre país amb consolidada tradició democràtica seria suficient com per cedir cavallerosament i assumir es seu fracàs. Si en Sánchez bloqueja (com és previsible i és sa seva promesa) sa pròxima i incerta investidura, resultarà, que a més, li haurà regalat as PP un any extra de Govern, en funcions, si, però Govern al cap i a la fi.

Albert Rivera, que representa es centro polític, ha presentat una bona tongada de condicions a Rajoy per tal de facilitar s’investidura, i aquest les ha acceptades d’una manera que podríem definir entre generosa i sacrificada. Han fitxat a més un altre vot des regionalisme provinent de Coalició Canària, però han acordat no pactar amb nacionalismes disgregants, disjuntiva davant sa qual encara si està dispost a avaluar s’obsequiós Sànchez, a més d’explorar, fora cap garantia de futur, un acord amb “Podemos”, que no són res més que sa Nemesis d’un PSOE es qual segueix essent necessari per Espanya, i que en Sánchez pareix dispost a immolar en sa seva fugida cap endavant, cap es nihilisme des seu partit i en nom des seu seva vanitosa i impossible il•lusió de seure a butaca de sa La Moncloa com a títol de President.

Encara que aquest país sia laic i descregut, sa tradició segueix tenint molt de pes, i es drets ciutadans encara més, entre d’ells sa de professar una fe majoritàriament catòlica que se veu vulnerada per mor d’aquest imperatiu estatal que els condemna a sa privació des seu dia més assenyalat. Membres de taula, vocals, presidents, suplents (amb es cul que els fa bimbolles), delegats des partits, responsables des lloc triat en qüestió –en es meu cas qualcú de sa Fundació Miró, que com tant d’altres que no acaben de refiar-se de sa cívica dinàmica solidària i envien qualcú per vigilar-, observadors o comissaris, informadors, membres de s’ordre públic, etc, etc, molts d’ells catòlics o de simple humil i heretada tradició cristiana que mai comprendrien com –posant un exemple contrafàctic- a sa més sagrada festa de s’islam, tan rigorós amb ses seves inapel•lables costums, s’il•limitat bonisme imperant hagués evitat a tota costa sa vulneració des drets d’aquest minoritari sector justificant-se en lo políticament correcte, curant-se en salut de qualsevol matís xenòfob i mostrant-se inusitadament respectuós. En canvi, el 25 de desembre... fum.

Rajoy va jurar que va cridar an en Sánchez per discutir es dia de sa temptativa d’investidura. Ferraz (corté general des PSOE) nega tal temptativa de comunicació. Incomprensible: com si fóssim al segle XII. En una conversa d’un minut haguessin pogut evitar sa fatídica fetxa per cridar as ciutadans a ses urnes justament es dia de Nadal. Sánchez al•lega que no se va haver lloc a cap cridada (en tot cas: ¿no podria haver cridat ell an En Rajoy...? ¿o era s’únic a tota Espanya que no se va enterar de lo que tots ja sabíem gràcies ats informatius?) i se limita a rentar-se ses mans talment un tal Pilatos fa ara es primer 25 de desembre de s’història sumant-li 33 anys. Fum...

Lo fotut des cas és que cap des dos pareixen estar massa interessats en baratar sa fetxa des tercers comicis: tots dos confien en sa seva clientela i en que sa ciutadania castigui as seu rival fent-lo responsable d’aquesta incommensurable barbaritat. Que guanyi es millor...

Davant sa manca de voluntat i d’imaginació, sembla que tots dos han decidit fer del 25 de desembre una espècie d’espasa de doble fulla que ja se veurà si acaba envestint de sa part des centro-dreta o de sa part de s’esquerra, que te més abonats a un ateisme que no fa massa cas a aquest greuge, contra un col•lectiu social majoritari que podria fer a Sánchez responsable d’una majúscula i a més, irreverent i greu responsabilitat. Aquesta circumstància (juntament amb altre cosideracions, com ses darreres enquestes fetes a votants des PSOE) me recorda més a sa de Damocles, penjant d’un fil prim sobre es desmesuradament ambiciós cap d’en “Pedro”.

Fum, fum, fum.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

3 comentarios