www.mallorcadiario.com

Les dues Diades del Consell de Mallorca

Por Rafel Ballester
lunes 21 de noviembre de 2016, 03:00h
Les diades, com les festes, són, o han de ser, expressions populars, expressions d’uns sentiments més o manco arrelats a un poble, ciutat o societat, que tenen continuïtat en el temps, si no és així desapareixen més prest o tard, s’esgoten i mustien com l’herba a l’estiu i perden tot el seu sentit.

Les administracions poden afavorir, ajudar, a que determinada celebració pugui tirar endavant, però si aquesta no arrela, no té un mínim de suport popular, si la gent no li troba qualque atractiu o avantatge, sols amb l’ajuda de les administracions no tendra futur.

Aquí, a la nostra comunitat, a les nostres illes, hem vist com certes festes que abans eren àmpliament celebrades han anat de capa caiguda, certes fetes religioses que els nostres padrins, i els seus també, practicaven i esperaven en devoció ara per ara sols són mers reductes del passat, en canvi, l’estiu illenc s’ha omplit de festes de poble que han sabut connectar amb la gent i pareix que s’han de quedar entre nosaltres molt de temps, mirau L’embala’t de Sencelles o el Much de Sineu.

Per altra banda les noves festes relacionades amb la recent organització administrativa i política de les nostres illes té una doble lectura. La primera la diada de les illes
Balears, ha tengut cert èxit sobretot per ser un dia no laborable, per ser un dia de festa i això amics i amigues, no ens enganem, ens agrada a tots, el sentiment de ser de les Balears no ha avançat gaire, encara som mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs per damunt tot, i la nostra autonomia te molta feina a fer per cohesionar l’arxipèlag i per ser un vertader fet polític, cosa que si han sabut fer els canaris que en treuen prous rèdits enviant un o dos diputats al congrés de Madrid.

Si ens sentim més de cada illa que no balear, hauria de ser més senzill arrelar una festa, una diada, que celebres aquest fet. Aquí també som diferents en aquest petit país en mig del mar. Menorca ha sabut aprofitar la popular diada de Sant Antoni, que també commemora la incorporació de l’illa a la corona catalanoaragonesa l’any 1287 per les tropes d’Alfons III, com a diada de Menorca i per tant és acceptada i participada pels menorquins i menorquines. La diada d’Eivissa la desconec, perdoneu, un altre exemple de la falta d’unitat entre les illes.

La diada de Mallorca ja va néixer amb polèmica, amb certs sectors que no estaven a favor, dia 12 de setembre per commemorar el jurament de Jaume II de la carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, espècia de primera constitució per la nostra illa, va ser la data triada però molts preferien dia 31 de gener que tenia un cert, encara que petit, suport popular en la Festa de l’Estendarda Palma, que és una festa celebrada des de molts de segles abans i commemora l’entrada de els tropes de Jaume I a Madina Mayurga l’any 1229.

La veritat és que crec que el menys important és la data elegida, com he dit la festa de l’Estendard ja tenia certa repercussió popular i a més ara molts d’experts l’han recomanada, però el que més m’ha sorprès és la falta d’actuació política d’aquets Consell de Mallorca, fins arribar al ridícul de proposar fer la diada en dues dates diferents, així si que no arrelarà mai aquesta festa.

Consellers i conselleres del govern del Consell de Mallorca, deixin de pasteletjar i no embullin més la troca, si volen que la institució que governen seguí estimada i respectada no perdin el temps amb experiments i prenguin iniciatives clares i duradores.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

0 comentarios