www.mallorcadiario.com

No tenc esperit nadalenc

Por Rafel Ballester
lunes 05 de diciembre de 2016, 03:00h

No tenc esperit nadalenc, al manco el que he respirat avui a un centre comercial. Partint d’aquesta premissa indiscutible, deixeu-me fer unes reflexions sobre els que ens ve a damunt.
Cada cop pareix que el Nadal arriba més prest, tal volta la fi de la maleïda crisis, o la proclamació insistent de que ja ha acabat, ja que crec que són molts els que encara no gaudeixen de dita prosperitat, ens ha fet retornar anys enrere i el consumisme torna més alegre que mai.

Des del Black Friday ens abocam a les compres nadalenques per tenir amics, parents i coneguts contents. Ara ja no esperam l’encensa de les bombetes de fa un parell d’anys, l’esperit nord-americà ens ha conquerit, l’avançada varen esser milers d’antiestètics Pares Noels penjats pels balcons de les nostres ciutats i pobles, ara des de les xarxes, des d’internet, des de les grans cadenes, ens convencen de que si no compres el dia assenyalat perdràs la millor oportunitat de la teva vida.

Tornaran en força els sopars d’empresa, ressorgiran de les cendres de la crisis econòmica per delit de restauradors i empresaris de l’oci nocturn. Discussions interminables d’ on anar, com i amb aquí, estaràs tot el vespre devora aquella persona que mai parles o que no convidaries mai a casa teva. I el que és pitjor te veuràs immers en les espirals de l’amic invisible, amb un poc de sort amb regal xorra i innecessari en tendràs prou, si no tendràs el sopar del gimnàs, de l’escola del teus fills, dels pares o mares de l’extraescolar dels teus fills, dels amics de tota la vida i un llarg etcètera que poden fer esclatar la teva bascula domèstica, el teu pressupost i la teva imaginació de regals de entre 10 i 20 euros que no tenen cap ni una utilitat.

Tot això abans de començar les festes nadalenques oficials, és a dir, les que comencen i acaben amb les vacances escolars, ja que els nins comanden molt en qüestió de calendari.
Principis de desembre i ja estic cansat de l’esperit nadalenc i mira que m’agradava el Nadal i totes les seves conseqüències.

M’agrada aquell Nadal de fer el betlem uns dies abans de les festes, anar a cercar les figuretes que eren de la teva padrina i que moltes estan descantellades, m’agrada el Nadal de la sibil·la i el xocolata amb ensaïmada del vespre, del dinar de Nadal i sant Esteva un amb la teva família i un altre a ca els sogres, m’agrada els dia dels innocents i intentar endevinar quina és la notícia falsa als diaris de les illes, m’agrada veure els meus amics que tornen a Pollença i passar amb ells cap d’any, m’agraden els reis del Port de Pollença, senzills, casolans i propers que venen des de Formentor i pareixen una serp de llum que s’acosta al poble. M’agradaven els llums de Nadal de sa Pobla que no es llevaven fins passat sant Antoni i que sols es centraven a sa plaça i al carrer Mercat, m’agradava que certs menjars sols es trobessin per Nadal i provocava que els esperessis amb delit. M’agraden les sobretaules llargues, m’agrada parlar, m’agraden els menjars familiars, m’agrada sortir i veure els companys.

Pareix que si que tenc esperit nadalenc, el que no tenc és esperit consumista. No cal embafar-se de festa, ha de ser estimada i esperada, no caiguem en la trampa de fer un Nadal de tres mesos.

Bones festes i a gaudir d’elles que vos ho mereixeu.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

0 comentarios