www.mallorcadiario.com

Sa nostra tele, sa nostra llengo

sábado 26 de septiembre de 2015, 17:20h
Es nou desGovern de Balears torna a imposar es model centralista a sa televisió pública, eliminant es nostro article salat i ses modalitats insulars. Ademés, sa Consellera de “Cultura” (sí, aquella de “todos somos cultura catalana”) expressa sa seva voluntat d’eliminar programes com Gent de la mar, Uep com anam! o El Casta, justament ets únics programes on se xerra mallorquí, menorquí i eivissenc.

Resulta irònic veure com aquells que alçaven sa veu conta sa politisació i utilisació ideològica d’IB3 arriben an es Govern i imposen un model que serveix precisament an es seus interessos ideològics. Es model anterior era normatiu i  més pròxim, sa defensa de ses modalitats està recoïda a s’Estatut i s’ús de s’article salat en un àmbit balear és una demanda social. Intentar allunyar sa llengo des parlar des poble, banalisar i reduir a lo informal sa forma de xerrar de sa gent és destruir es nostro patrimoni lingüístic. Sa llengo la fa es poble, no quatre acadèmics catalanistes de sa UIB.

Avui en dia i gràcies a llibres com Un model lingüístic per ses Illes Balears publicat per sa Fundació Jaume III, ja no hi ha excusa per no escriure i usar sa nostra llengo sense complexe, amb tota fomalitat i de forma normativa. Ja no hi ha excusa per exigir una IB3 nostra, que no siga una filial de TV3. Ja no hi ha excusa. Sa nostra tele, sa nostra llengo.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

1 comentarios