www.mallorcadiario.com

Catastre i Registre de la Propietat

Por Francesca Jaume
lunes 23 de mayo de 2022, 08:06h

El tema que vull tractar avui no apareix a les portades dels diaris. No és una qüestió tan crucial per a la ciutadania espanyola com per exemple saber com es pronuncia Sanxenxo, si Romania va donar 3 o 12 punts a Espanya a Eurovisió, o si Mbappe fitxa pel Madrid… però, vos assegur, que a qui li toca sí que es converteix en una bona preocupació.

Per a contextualitzar l’article: Es denomina Catastre com un registro administrativo d’immobles rústics i urbanos que depèn del Ministerio de Hacienda. Per la seva part, el Registre de la Propietat té per objecte la inscripció o anotació dels actes, contractes i resolucions judicials o administratives que afectin la propietat i altres drets sobre béns immobles.

Com veim, ambdós organismes tenen com a elements comuns el tractar-se de registres, de caràcter públic, i referents a la propietat de béns immobles. La qüestió espinosa, com hom n’és coneixedor, és que, en moltíssims de casos, la informació del Catastre i del Registre de la Propietat és discordant, de fet, els criteris i dades de classificació i recerca són diferents.

I aquí arriba el particular Via Crucis del contribuent quan se’n veu afectat, fet no infreqüent. Per aconseguir que tant Catastre com Registre de la Propietat reflexin la situació jurídica real d’un immoble, cal que l’afectat destini temps i recursos propis per a la realització d’estudis topogràfics, procediments administratius, escriptures notarials i inscripcions al registre. Que la informació catastral no encaixi amb la del Registre de la Propietat costa maldecaps i doblers als ciutadans, els quals només tenen culpa d’aquesta disfuncionalitat quan no han inscrit un acte jurídic en el registre de la propietat.

Per a què ens facem càrrec: estam en un moment de la història en què l’Estat està capacitat per a saber cada cèntim que tenim al banc, per a perseguir el nostre cotxe amb un dron o fins i tot -amb programes informàtics- per a conèixer les nostres converses domèstiques i íntimes… però per a posar en concordança Registre de la Propietat i Catastre es veu que no n’està a preparat. I és que, tanmateix, això tampoc no li suposa un malson. El problema és del ciutadà, que és a qui li toca haver de córrer per necessitat quan li apareix el contratemps.

Com se diu en bon mallorquí: paga beneit.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
1 comentarios
Compartir en Meneame