www.mallorcadiario.com

El Consolat de Mar

miércoles 17 de abril de 2019, 04:00h

El Consolat de Mar ha estat per jo el lloc de feina d’aproximadament 32 anys, he estat més en aquella casa que en els meus quatre domicilis particulars junts. El Consolat forma part de la meva vida, des de l’any 1982, on va ser la Seu del Consell General Interinsular presidit per Jeroni Albertí, passant per l’any 1983 com a seu del Govern de les Illes Balears fins que em vaig jubilar el setembre de 2014, ha estat el meu lloc de feina.

No entraré a parlar de la història del Consolat de Mar. Que ja ho ha fet, amb el seu gran mestratge en Román Piña Homs que n’ha publicat dos llibres, el primer editat per l’institut d’Estudis Baleàrics i el segon pel Govern de les Illes Balears amb unes esplèndides fotografies del gran fotògraf i amic Tolo Salleras i Fuster, que lamentablement fa uns anys ens va deixar i que sempre està en la nostra memòria, però sí que ho faré des del meu coneixement.

El Consolat de Mar va ser la seu on es resolien els problemes produïts per la mercaderia, la pesca i altres incidències de l’època, i cito; si un pescador havia pescat un peix, se’l hi escapava i l’agafava un altre pescador, de qui era el peix? del que el va pescar o del que el va agafar, gran dubte, el darrer Consol va ser en Benet Capó i Puigserver.

A principis del segle XX va acollir l’Escola de Comerç, l’Escola de Magisteri Femenina, una biblioteca pedagògica, una escola d’infants, als anys 50 va ser seu de la Jefatura Provincial del Movimiento i després la seu del Museu Marítim.

El Conjunt de la Llonja separada per un jardí de la Capella i el Consolat han estat testimoni dels grans esdeveniment més importants de la historia moderna del Consolat.

A la Llonja s’han fet grans actes Institucionals, el 12 de setembre de 1984 es va celebrar el Dia de la Hispanitat amb la presidència de Ses Majestats els Reis, va coincidir amb el bicentenari de la mort d’en Juniper Serra i hi varen assistir la quasi totalitat d’ambaixadors llatinoamericans. Si han celebrat exposicions antologiques com la d'en Miquel Barceló, celebracions del Dia de les Illes Balears i un gran ventall d’actes Institucionals, tots organitzats amb un gran respecta per l’arquitectura i la protecció del patrimoni d’aquest edifici tan emblemàtic. L’entrada principal esta presidida per l’Angel Custodi d’en Sagrera.

Al jardí que separa la Llonja del Consolat i la Capella, anomenat el Jardí dels Mercaders, hi predominen els parterres amb flor i plantes, una font al mig, pedra i les palmeres que li donen personalitat . En aquest lloc també si han celebrat actes oficials i preses de possessions, i la porta de la Llonja que dóna al jardí ha estat escollida per la foto oficial dels diferents Governs, també l’antiga Porta del Moll ha estat protagonista per la foto oficial i ha estat testimoni de l’entrada i sortida de grans personalitats, entre elles Ses Majestats els Reis d’Espanya, Joan Carles I i Dona Sofia.

La Capella es una part important del Consolat, amb una balconada lateral en que el Consol podia seguir la Missa desde la Sala Capitular. Al revers hi ha un rosetó de l’Angel d’en Sagrera, l’únic punt de claror natural, també hi están penjats els quadres d’antics Presidents de les Illes Balears. Hi varen tenir lloc esdeveniments molt importants, i de gran significació per la nostra autonomia, el dia 5 de desembre de 1981 s’hi va reunir l’Assemblea Mixta de Parlamentaris de Balears i Consellers pre-autonòmics, el dia 7 de desembre seria aprovat el projecte d’Estatut d’Autonomia i tramès al Congrés de Diputats que el va aprovar el dia 1 de març de 1983, a la Capella hi han pres possessió varis Presidents i Governs, es testimoni de singulars exposicions i un ventall ben gros d’actes oficials que continuen avui en dia.

La Capella ha estat presidida per un espectacular quadre de Ses Majestats els Reis Joan Carles I i Dona Sofia, obra del reconegut pintor Xim Torrents. Quan S.M. el Rei Joan Carles I va abdicar, un temps després, el Govern actual el va retirar i el va arraconar, com si estigues castigat i no ha estat substituït per cap altre de Ses Majestats els Reis Felip VI i Dona Letizia. Així son les autoritats que ara ocupen el Consolat.

L’edifici del Consolat de Mar conta amb les Voltes que és l’entrada principal hi on estava ubicat el Museu Marítim, per accedir a la part noble s’ha de pujar per l’escala el·líptica presidida per l’escultura del llegendari navegant Jaume Ferrer, al primer pis es troba un espai que es fa servir de sala d’espera per les audiències que rep el o la President. Antigament acollia diversos quadres religiosos de pintors anònims dels segles XVII i XVIII, ara te altre decoració d’un caire més modern. La Sala Capitular es on té lloc el Consell de Govern, d’allà surten les decisions més importants que afecten a la ciutadania de les Illes Balears, té un cassetonat amb flors centrals rodejades d’arabescos i un tapis espectacular, s’accedeix a la galeria renaixentista que dona al Passeig d’en Sagrera.

De la Sala del Consell de Govern es passa a la Sala d’Audiències on el o la President rep les visites oficials, i d’aquí al despatx de feina del President que es utilitzat en el seu dia a dia. A l’altre costat si troben les instal·lacions del personal del President, Secretariat i Cap de Gabinet amb els seus equips, al pis superior, la resta de funcionaris i càrrecs de confiança.

Per mi, el Consolat de Mar es una acumulació de vivències, unes molt bones i altres no tant, de bons amics i els que tampoc ho son tan, grans records, testimoni de la política de la nostra Comunitat Autònoma i del meu propi aprenentatge, he gaudit en primera persona interrompudament del procés i consolidació de la nostra autonomia. Edifici emblemàtic que juntament amb la Capella, el Jardí dels Mercaders i la Llonja formen un conjunt històric de gran importància per les Illes Balears.

En la meva opinió, els polítics que ara l’ocupen, no coneixen la seva història. Si penssessin per un moment la importància del Consolat, lo que ha significat i lo que significa, no hi anirien vestits de carrer, amb texans, amb camisetes, de qualsevol manera. Que s’informin d’on fan feina, i estiguin a l’alçada de la historia. Esper i desig que els nous inquilins del Consolat de Mar el respectin i li donin la dignitat que es mereix, es lo mínim que poden fer.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

Compartir en Meneame

+

0 comentarios