www.mallorcadiario.com

El diluvi del Llevant de Mallorca

miércoles 17 de octubre de 2018, 03:00h

Encara tinc el cor encongit de veure les imatges de la torrentada que ha fet tant de mal al Llevant de Mallorca, al passat dimarts, el mateix dia de l’aiguada els mitjans de comunicació avisaren als ciutadans que no anessin a Sant Llorenç del Cardassar perquè plovia molt, hi havia carreteres tancades i un alt risc de perill, però ningú es podia imaginar les imatges del dia després, un paisatge desolador, cotxes apilotats, fang per totes les cases i pels carrers, en principi es parlava de sis morts, ara ja en són dotze, amb el drama afegit del petit Artur, una veritable desgràcia, al seu pare li queda un calvari, la seva esposa que va perdre la vida per salvar a la seva filla i no ho va aconseguir amb el petit Artur. Sols amb molta fe i coratge es pot superar aquesta tragèdia.

Ara no és el moment de cercar culpables, el 112 i Protecció Civil no varen avisar a temps quan el diluvi estava en tota la seva intensitat, els conductors que volien saber que passava i volien arribar a ca seva connectaven la ràdio dels cotxes i res, cap notícia de la realitat del que estava passant, però ara no és moment de retrets, sinó de mirar endavant i procurar que no torni a passar mai més.

250 litres per m2 es molta d’aigua, va coincidir en que el temporal es reactivava al llarg de cinc inacabables hores i aquesta quantitat d’aigua és impossible d’absorbir sobre tot quan durant molts d’anys s’ha construït indiscriminadament per on es el pas natural de l’aigua, i un mal dia, fa una tormenta forta i els torrents no donen abast, els de Sant Llorenç recollien tota l’aigua que s’acumulava al turons del costat i no varen poder canalitzat tants de litres d’aigua que destrossava per allà on passava.

A la majoria de veïnats no els hi ha quedat res, ni mobles, ni roba, RES!!, però es conformen en no haver perdut lo més important que es la vida, tot lo altre es recuperable.

I jo penso, vos imagineu famílies senceres, persones majors, infants, passant les nits a lo que queda de casa seva, a les fosques, sense aigua, patint fred i humitat?

El Govern de les Illes Balears ha actuat bé, tècnicament correcte, ha enviat al personal social per avaluar els danys perquè les asseguradores actuïn amb celeritat, però tots sabem que l’administració és lenta. Perquè no han posat a disposició dels afectats els habitatges buits de l’IBAVI, i suggerir als Bancs que també posin a disposició els pisos buits a les famílies damnificades que ho necessitin, encara que sols sigui per anar-hi a dormir fins que no tinguin ca seva en condicions? Accions d’aquest tipus les he trobat a faltar, no han ofert un mínim, ni generadors elèctrics, poca vigilància per la nit que han provocat petits brots de pillatge.

Tot el contrari de la extraordinària resposta de la ciutadania de tot Mallorca, els voluntaris s’han bolcat per ajudar als damnificats, milers de persones de totes les edats, especialment els joves, i la participació de personatges de gran repercussió mediàtic arreu el món, no fa falta anomenar-ne cap, que tots els coneixem, que han posat la seva Acadèmia a disposició dels damnificats. Han estat un gran exemple de solidaritat.

L’any 1989, el llevant de Mallorca va sofrir torrentades molt greus, a Porto Colom a l’Hotel el Corso hi va haver tres morts, Manacor i altres indrets també varen patir la visita del diluvi.

Sa Majestat la Reina Donya Sofia, acompanyada pel M. Hble. Sr. Gabriel Cañellas, President de les Illes Balears, l’endemà de la torrentada, sense esperar un dia més, varen visitar les zones afectades. Gràcies a l’acció del President Gabriel Cañellas es varen reconstruir tots els torrents que varen desaparèixer pel pas de l’aigua, que esbojarrada cercava el seu camí natural , segur que aquella acció ha ajudat que aquesta vegada la tragèdia no hagi estat pitjor.

Molts polítics han visitat la anomenada zona 0, molts d’ells buscant la foto, sí, és cert que si hi anaven uns no podien faltar els altres. Molt diferent ha estat la visita de Ses Majestats els Reis Felip VI i Donya Letizia que ha donat un fort recolzament als damnificats que ara tenen més confiança i es senten més protegits. Aquesta visita pot ajudar a activar la declaració de zona catastròfica i que les ajudes arribin lo més aviat possible.

Avui a l’Església de Nostra Sra. dels Dolors de Manacor es celebrarà una Missa Funeral per les víctimes de les inundacions del llevant de Mallorca amb l’assistència de Ses Majestats els Reis Felip VI i Donya Letizia, organitzada per la Diòcesis de Mallorca i presidida per Monsenyor Sebastià Taltavull, Bisbe de Mallorca, un gran suport a les famílies de les víctimes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

Compartir en Meneame


Normas de uso

Esta es la opinión de los internautas, no de mallorcadiario.com

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes.

La dirección de email solicitada en ningún caso será utilizada con fines comerciales.

Tu dirección de email no será publicada.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.