www.mallorcadiario.com

Sentencies discrepants

miércoles 02 de mayo de 2018, 04:00h
La sentència per abusos sexuals que va llegir el Magistrat José Francisco Cobo, president del Tribunal que va jutjar a La Manada no va acontentar a quasi ningú, és el centre de les discrepàncies dels jutges, fiscals i missers. Els tres jutges que formen el tribunal, el antes anomenat José Francisco Cobo, Raquel Fernandina i el discrepant Ricardo González, varen visualitzar que la interpretació del dret és molt subjectiu, no es posaren d’acord amb la seva naturalesa, dos, varen veure abusos i un relacions consentides, el codi penal deixa ben clar que tots aquets suposats són violació.

Segons el Magistrat González, i atenent el vídeo, la situació era de “jolgorio y regocijo”, la denunciant no feia gestos de dolor, no va oposar resistència, els braços de la víctima denotaven més plaer que dolor i que la seva passivitat podia interpretar-se com a relacions consentides. Com s’entén això, els tres jutges varen veure el mateix vídeo?. Les conclusions de la Fiscal Elena Sarasate diuen que l’informe de la denunciant és creïble objectivament i que es donen els ingredients necessaris per considerar una agressió sexual, que va existir una intimidació gravíssima que va impedir la defensa de la víctima, provocant-li una actitud de passivitat, que la va deixar en total indefensió, això és una relació consentida? Si ho passaren tan bé, perquè no s’intercanviaren els nombres de telèfon?, però no, varen abandonar a la víctima dins un portal, nua, amb una gran dosis d’alcohol damunt, mentres els cinc “homes valents” s’escapaven corrents bravejant de la seva ombria. Entre els 5 hi havia un militar i un guàrdia civil, “magnífica” representació de les Forces Armades i la Guardia Civil. Estic ben segur que un per un són uns cagats, però plens d’alcohol i en manada són capaços d’arribar a aquets límits de covardia, 5 contra una al·lota que també anava d’alcohol fins a dalt de tot, però això no és cap disculpa.

I ara ve la meva pregunta, i els missers que opinen d’aquesta sentència? La majoria tiren tirs a la lluna, “que no han llegit la sentència”, “que és ajustada a dret”, “que s’ha d’ aplicar el codi penal”, no es defineixen, no profunditzen, pocs han donat una explicació ferma.

Segons un misser amic meu, la llei Lynch està present en les manifestacions contra aquesta sentència, segurament té raó, però de qui és la culpa de que aquesta sentència hagi tingut més ressò que altres que han passat més desapercebudes, en la meva opinió les xarxes socials i els mitjans de comunicació són els responsables de que una part de la població es manifesti en contra de la sentència de La Manada, segurament la majoria de manifestants no l’han llegit ni tenen una base jurídica per entendre-la, però surten al carrer a demanar justícia. No serè jo qui els hi llevi la part de raó que tenen, la justícia és molt patriarcal, ja ve d’avior.

Jo tampoc soc un expert en dret, però la gravetat dels fets hem fa dubtar de la discrepància entre tres jutges que interpreten diferent la sentencia d’un mateix cas, i les conseqüències legals i morals que la denunciant pot sofrir. No estic segur de si el Magistrat González pensaria lo mateix si hagués passat a la seva filla.

Lo que si està clar, es que canviar el codi penal atenent a les veus que ho demanen després d’aquesta sentència, no es pot fer en calent, s’ha de valorar i estudiar tota la jurisprudència, en igual rigor en els casos més mediàtics i els més anònims, els més fàcils i els més complicats. Els mitjans de comunicació i les xarxes socials exalten aquestes situacions. És aberrant i menyspreable que 5 energúmens covards violin a una al·lota en total indefensió.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios
Compartir en Meneame