www.mallorcadiario.com

Junts som grans

viernes 02 de noviembre de 2018, 09:52h

No conec a ningú a qui no li agradi passejar i contemplar aparadors de petits comerços. Veure façanes cuidades, moviment dins els edificis. Vida. No conec a ningú a qui no li agradi descobrir la idiosincràsia pròpia de cada poble a través de la xarxa de comerç. Els carrers més atractius turísticament i per passejar de la majoria de pobles i ciutats són els que concentren un bon grapat de petits comerços que el fan entranyable.

Sí conec a molts que passegen pels carrers a on es concentren els petits comerços però no hi entren. Només contemplen o miren i es proven, i després es compren el que hi han vist a través d’internet o a grans establiments per estalviar-se alguns euros. Està clar que tothom pot fer el que vulgui amb els seus doblers i ganes de comprar però crec que és interessant fer una reflexió profunda ara que està tan de moda lamentar públicament el tancament de petits comerços entranyables i emblemàtics, que han mantingut i donat caràcter a carrers o barris sencers durant dècades. Si ens agrada el caràcter que imprimeixen els petits comerços als carrers per què no contribuïm a que funcionin? És una gran pregunta que hauríem d’intentar contestar tots.

Com a president de la Patronal de Petit i Mitjà Comerç, Pimeco, no puc contar la de vegades que m’han demanat com han anat les vendes aquest estiu. “Ha anat millor que l’any passat?”. I la resposta és que no. Les vendes durant l’estiu -de juny a octubre- han davallat una mitjana d’un 15% respecte al mateix període de l’any passat. Fins i tot a alguns barris de Palma, com a la zona del barri de La Soledat o dels carrers General Riera o Aragó, aquesta davallada ha arribat al 18%. També han notat una disminució en les vendes a la majoria de pobles de la Part Forana. Ja és una tendència, que les vendes davallin al nostre sector. Entre les causes, destaquen la davallada del nombre de turistes i el fet que els qui ens visiten gasten menys doblers que abans. Tampoc han ajudat altres factors com el Mundial de Futbol, que la calor va arribar tard o la liberalització dels períodes de rebaixes.

M’agrada dir que, avui en dia, als petits comerços ja no es despatxa com fa uns anys; que avui en dia es ven. Això significa que per captar consumidors hem d’aconseguir convèncer davant una competència immensa. Avui en dia, el repte per a molts petits i mitjans comerciants ja no és fer doblers sinó sobreviure. No haver de baixar la persiana. Per aconseguir-ho és molt important conscienciar als consumidors que ells són clau per mantenir-nos vius. El petit comerç necessita el suport de la societat per fer-se fort, per fer-se gran i contribuir a mantenir la idiosincràsia i dinamitzar la vida social dels nostres pobles. JUNTS SOM GRANS.

Toni Fuster

President PIMECO

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

0 comentarios