El terme municipal de Sineu és un dels més grans de la zona del Pla. Té una extensió aproximada de 48 km2 i una població de 3.629.
L’etimologia del topònim ha estat molt controvertida. L’alqueria Sixneu es documenta amb aquest nom, ja catalanitzat, l’any 1237.
Probablement a Sineu hi havia ja un mercat consolidat, almenys a principis de segle XIII i una considerable activitat ramadera. L’agricultura de reguiu també hi devia tenir un pes important.
La conquesta cristiana del districte de Sineu es féu sense gaire resistència. En el Repartiment, Sineu correspongué a la porció reial. L’any 1298 se segregà de Sineu la parròquia de Sant Joan, procés que s’enllestí amb la creació de dos municipis diferents.
El nou sistema econòmic dels repobladors se centrà en un monopoli de l’agricultura extensiva de secà, bàsicament blat, del qual era una de les viles de major producció.
A principis del segle XIV es construeix el Palau Reial. Aqueste segle també suposà la consolidació del mercat setmanal. La fira de Maig sorgí probablement d’un privilegi del rei Sanç de l’any 1318, revalidat per Pere el Cerimoniós.
Un dels fets més transcendents del segle XVII fou la pesta de 1652, que tingué una fortíssima incidència a Sineu. La segona dècada del segle XX veié un increment del sector primari, amb l’obertura d’un gran nombre de mines de lignit i pedreres. L’epidèmia de grip de l’any 1918 afectà fortament el poble, i hi moriren 49 persones.
RUTES I VISITES
UN PASSEIG PELS CARRERS DE SINEU
- Església de Santa Maria de Sineu
- Sant Marc I es Mercadal
- Convent de les Monges concepcionistes / Palau Reial
- Hospital – Oratori de Sant Josep
- Ajuntament i Claustre del Convent dels Mínims
- Sa Quartera des Blat
- La Confraria dels Pobres
- Celler del Bisbe
- Paqueteria municipal
- Pou Llavaner
- Creu dels Morts
- Cova des Molí d’en Gaspar
EDIFICIS SINGULARS / CELLERS / CREUS / POUS / MOLINS
Centre Cívic Sa Quintana
Antiga Estació de Tren
Creu d´en Rebassa
Creu d´en Pastor
Pou d´en Rebassa
Pou dels Horts
Pou den Morera
Pou de n´Alou
Molí d´en Pep Gomila
Molí d´en Pau
Molí d´en Gaspar
Abeurador
Memorial Francesc Alomar
RUTA LITERÀRIA WOW: PLAÇA DE SANT MARC
Walking on words, és un viatge guiat a la Mallorca genuïna, que ens revela els encants d’un paradís carregat d’història, de vivències i de literatura. L’App WOW és un recurs basat en la tecnologia de la realitat augmentada i la geolocalització per mostrar-nos la illa com mai abans.
Autor Antoni M. Alcover
Obra Rondalla “Com és que es campanar de Sineu està una mica decantat de l’església” Aplec de rondaies mallorquines d’En Jordi des Racó
walkingonwords.com
VISITA GUIADA AL PALAU REIAL /CONVENT CONCEPCIONISTA
A càrrec de Joan Vanrell
L’antic palau dels Reis de Mallorca fou manat reconstruir pel rei de Mallorca Jaume II l’any 1309, sobre una base d’origen islàmic L’any 1583, per donació reial de Felip II, s’hi instal·là una comunitat de monges concepcionistes, fundada per la senyora Francina de Puigdorfila.
Horari: dissabte i diumenge 2 sessions a les 11h i a les 12h. Durada: 1h. Preu: gratuït. Max. 50 persones. Inscripcions: del 6 al 10 de novembre al tel. 971 520 027 (Ajuntament, de 9h a 14h)
VISITA A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL
Horari: dissabte i diumenge de les 9 a les 20h.
VISITA A L’ORATORI SANT JOSEP
Horari: dissabte i diumenge de les 10 a les 12h. i de 17 a 19h.
CONTRALLUM, NIT DE LLUMS I PATRIMONI DE SINEU.
Dissabte 11 de 20 a 22h (20’)
Passejada pel casc antic del poble, des de l’abeurador fins a l’Església, passant per diferents punts d’interès patrimonial i cultural, engalanats amb diverses instal·lacions de llum.
Entre les 20 i les 22 h, l’enllumenat públic s’apagarà i els visitants podran fer una ruta pel poble tot seguint un recorregut de candeles que us guiaran i acompanyaran durant la passejada.
Dins l’església concert del cor de dones de la Uib.
TEATRE: UN MATRIMONI DE BOSTON.
Diumenge 19:30h. Sala d’actes IES Sineu
David Mamet amb Un matrimoni de Boston basteix un gran artifici dialèctic al voltant d’uns personatges femenins que intenten sobreviure en la societat puritana de finals del segle XIX, una societat dominada pels homes (tant en l’esfera pública com en la privada) i que encara viu sota el jou de la moral victoriana. Sense descuidar les temàtiques habituals del seu corpus dramatúrgic, David Mamet planteja un joc en el qual res és el que sembla, on les sorpreses apareixen en el moment més insòlit. Un joc que estableix un vincle amb les Bostonianes de Henry James passades pel sedàs de l’enginy de les comèdies àcides d’Òscar Wilde.
Horari: diumenge a les 19:30h. Durada: 1h. Preu: 5 €. Lloc: Sala d’actes IES Sineu. Màx. 150 persones.
PRODUCTES LOCALS: VENDA DIRECTA I VISITES CONCERTADES
AGROMART (TENDA)
Directament del pagès al consumidor sense intermediaris.
Horari: de dilluns a dissabte de 7a 21 h. Diumenges de 8 a 14 h.