www.mallorcadiario.com

Carta al senyor Josep Pizá

jueves 25 de febrero de 2016, 14:03h

S'altre dia llegint un article del senyor Josep Pizá vaig quedar astorat en veure que tenim orígens catalans i xerram català, ¿des de quan? Ah, sí, des de 1229, s'any 0 des calendari catalanista.

Per ses nostres divinitats catalanistes, tot comença el 1229 amb sa conquista de Mallorca per part d'en Jaume I.

Es catalanisme ignora ses dades històriques objectives que no li interessa i per això no se demana què xerràvem abans des 1229. ¿O què va dur i representar per Mallorca quint Cecilio Metelo?

Molts de llibres d'història afirmen que només es 25% des repobladors eren dets anomenats 'comtats catalans', és a dir, varen venir tants de catalans comd’occitans. Clar que un 25% és una minoria però no m'estranya gens sa seva voluntat totalisadora: ara mateix a Mallorca es catalanisme també és una minoria però renouera, que té es control des medis de comunicació, administracions públiques i institucions educatives i culturals.

Sa llengua catalana és una de ses llengües més modernes d'Europa, podem dir que té uns 100 anys d'ençà que Pompeu Fabra la va normativisar i fixar amb ses Normes Ortogràfiques, una Gramàtica Normativa i un Diccionari Normatiu. Molts deciutadans de Balears estam farts que mos facin esser o sentir lo que no som i què també mos facin aprendre a ses escoles un model de llengua estàndar, totalment respectable, però que no el mos sentim nostro.

Balears necessita un estàndar propi que protegesqui ses nostres modalitats i protegesqui també totes aquestes paraules que es nostros padrins i repadrins mos varen ensenyar, i que ara, desgraciadament , per culpa de s'estàndar de substrat barceloní que mos han imposat, reculen i se perden de generació en generació.

Tomeu Pizá Rosselló

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

Compartir en Meneame

Foro asociado a esta noticia:

 • Carta al senyor Josep Pizá

  Últimos comentarios de los lectores (5)

  169071 | Xim Fortuny - 29/02/2016 @ 18:31:20 (GMT+1)
  Quantes vegades més haurem de repetir aquets objectius i simples arguments historics?..... Quan aprendan a esser rigorosos amb els fets i respetuosos en sa nostre llengo?......
  169070 | Xim Fortuny - 29/02/2016 @ 18:31:19 (GMT+1)
  Quantes vegades més haurem de repetir aquets objectius i simples arguments historics?..... Quan aprendan a esser rigorosos amb els fets i respetuosos en sa nostre llengo?......
  169028 | Didac Polo - 27/02/2016 @ 12:59:06 (GMT+1)
  L'any 1229 lo que no hi havia eren CATALANS. Perquè es comtats de lo que avui és CATALUNYA, eren uns comtats defensius francesos, des quals uns estaven baix domini musulmà, uns altres eren eclesiàstics i la resta eren serfs del rei de França Luis IX, inclòs es comtat de Barcelona des que era comte Jaime I rei d'Aragó. Aquesta zona defensiva del Sud des regne de França (a s'altre costat dels Pirineus en zona de sa península Ibèrica), se denominava Marca Hispànica. I perquè cost: fins a l'any 1258 que se va firmar es Tractat de Corbeil (escrit en llatí) pel rei de França Luis IX i el rei d'Aragó Jaime I, es comtats de sa Marca Hispànica (avui Catalunya) no se varen incorporar a sa Corona d'Aragó. Per tant lo de sa confederació Catalana-Aragonesa que va conquistar Mallorca és una FAL·LÀCIA i dir que es catalans varen conquistar Mallorca és una neciesa, ja que eren súbdits francesos de sa Marca Hispànica i quan aquests comtats se varen incorporar a sa Corona d'Aragó, Mallorca feia 29 anys que era un REGNE privatiu de sa Corona d'Aragó conquistat per Jaime I rei d'Aragó.
  169017 | Tolo Company - 26/02/2016 @ 21:28:52 (GMT+1)
  No se pot explicar millor. Molt bé!!!
  169016 | Es mallorquí enmascarat - 26/02/2016 @ 20:45:27 (GMT+1)
  Ben dit!

 • Normas de uso

  Esta es la opinión de los internautas, no de mallorcadiario.com

  No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes.

  La dirección de email solicitada en ningún caso será utilizada con fines comerciales.

  Tu dirección de email no será publicada.

  Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.