www.mallorcadiario.com

Cuba

miércoles 28 de noviembre de 2018, 04:00h

Entre els dies 2 i 6 de febrer de l’any 2000, el President Antich va viatjar oficialment a Cuba convidat pel Govern Cubà, varen ser varis els motius del viatge, un dels, palesar al poble cubà i als nostres empresaris que invertien a l’illa, el rebuig a la llei Helms-Burton.

Un dels motius més importants a demés de donar suport als empresaris, va ser la inauguració de la Casa de les Illes Balears a Cuba, entre moltes d’altres activitats al llarg d’aquests dies. Un dels moments més esperats va ser la convidada al llarguíssim sopar oficial ofert pel President Castro i que va durar més de set hores.

Va ser un viatge ple d’anècdotes i situacions ben singulars i complicades en la seva organització, que va ser llarga i plena de detalls. Com he esmentat anteriorment el viatge va ser una convidada del Govern Cubà, per tant ens haviem d'ajustar a les suggerències i propostes de programa de Govern Cubà, però també escoltant les nostres.

El meu interlocutor i màxim responsable de la visita va ser José Ramón Fernández “El Gallego”, President del Comitè Olímpic de Cuba i persona de màxima confiança del President Castro, una persona educada, alt, amb molt bona planta i des del punt de vista de la bellesa , podem dir que era guapo per la seva edat, ja era major amb una subtilesa fora de lo comú a l’hora de preparar el programa oficial de la visita.

El President Antich i tota la comitiva, excepte els mitjans de comunicació, vàrem estar allotjats a una de les “Casas de Protocolo” de la Urbanització “El Laguito”, un allotjament de nou habitacions sense cap luxe, una habitació per cadascú que formaven la comitiva, i cito: El President de les Illes Balears, el Conseller d’Economia i Hisenda, dos Directors Generals, el Cap de Seguretat i jo mateix. Disposàvem de servei de cuina i cambrers des de el berenar del dematí fins que arribàvem al vespre després de la intensa jornada de treball.

Això sí, quan arribàvem, tancaven les portes i ja no podies sortir fins l’endemà matí (vàrem trobar el sistema de poder sortir a l’exterior sense estar controlats).

El President Antich va tenir moltes pressions per canviar l’allotjament de la Casa de Protocolo, per un Hotel d’un empresari de les Illes Balears, però el sentit comú i la responsabilitat institucional varen declinar la invitació i vàrem quedar a “El Laguito”. En aquest tema vaig haver de suportar una forta pressió per part de l’organització cubana, sabien que el President havia tingut la convidada de canviar-se a un Hotel, i com que jo vaig viatjar d’avançada tres dies abans les preguntes anaven fetes a jo. Va ser una acert no canviar, lo contrari hagués estat una ofensa cap els nostres amfitrions. Al llarg de tota la visita vàrem estar acompanyats per José Ramón Fernández.

Ens venia a buscar el matí, berenava amb nosaltres i el vespre ens acompanyava de tornada a l’hostatge. Varen ser uns dies molt interessants, ben diferents dels de la visita del President Sánchez, que s’allotjà a l’Hotel més luxós i car de Cuba. Hi ha opinions que diuen que no es igual la visita del Predient de l’Estat que la del President d’una Comunitat Autònoma, que lo important no es si l’Hotel és el més car, sino els resultats de la visita, tenen part de raó, però al meu entendre si que és prou important per la organització d’un viatge, ja que una despesa desmesurada pot fer fracasar un suposat èxit de la visita. Viatjar amb un excés de comitiva, que la meitat no són necessaris, massa ostentació i luxe, poc control de la despesa, la presència de la esposa del President Sánchez, (cal recordar que a Espanya no existeix la figura de la “Primera dama”) usurpant funcions que no li corresponen i aprofitant la ocasió de viatjar, ja que no té cap funció que desenvolupar, no ajuden a fer un viatge amb transparència d’imatge i pressupostària. No hi val tot.

L’únic que coneixem amb seguretat del viatge del President Sánchez a Cuba es que se’n va endur la cadira den MACEO que era nostra, i aquí les autoritats responsables varen mirar a un altre costat, La President Armengol una vegada més ha volgut fer “punts” davant el President Sánchez.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

Compartir en Meneame


Normas de uso

Esta es la opinión de los internautas, no de mallorcadiario.com

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes.

La dirección de email solicitada en ningún caso será utilizada con fines comerciales.

Tu dirección de email no será publicada.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.