www.mallorcadiario.com

L'IMAS, un cau d'abusadors i prostitució

lunes 23 de noviembre de 2020, 04:00h

Escucha la noticia

El mes de gener d’enguany, 2020, la Fiscalia va obrir una investigació pels casos d’explotació sexual d’adolescents tutelats per d’Institut Mallorquí d’Afers Socials que depèn del Consell de Mallorca. Aquests fets es varen convertir en un escàndol i varen provocar que la fiscalia ordenés a la Policia Nacional que identifiqués als responsables d’una violació en grup d’una adolescent tutelada de 13 anys durant la nit del passat Nadal. Aquella mateixa nit, també li havien fet ofertes perquè es prostituís.

L’IMAS va reconèixer que 16 adolescents havien estat explotats sexualment alguna vegada, però es va negar a donar el numero d’afectats que ja no estan sota la seva protecció amb l’excusa de protegir la seva intimitat.

Han passat moltes més coses els darrers anys a l’IMAS, tràfic de drogues i prostitució que sempre han afectat a menors i que la Fiscalia ha explicat que “sempre s’han investigat com qualsevol altre fet que té característiques de delicte”

Julia Vázquez, cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona de la Delegació del Govern d’Espanya a les Illes Balears va deixar clar que la prostitució de menors de 18 anys es una realitat a les Illes Balears també fora dels centres de menors.

El President de l’IMAS, Javier de Juan, va reconèixer que “aquesta situació no és nova” i que “existeixen consumidors d'aquests tipus de fets”. Que no s’ha de posar el focus damunt els menors. La Consellera d’Afers Socials, Fina Santiago va confirmar que des de juliol de 2015, “5 educadors han estat acomiadats per conductes sexuals inapropiades a menors tutelats”.Ha passat quasi un any i tot segueix igual.

Però el passat dijous, dia 19 de novembre de 2020, un nou escàndol esquitxa els centres tutelats. Varen detenir un educador d’un centre de l’IMAS per abusar a tres joves. L’acusen d’aprofitar-se dels escorcolls per realitzar tocaments als adolescents (sempre masculins) a les seves parts íntimes. Aquesta persona d’uns 40 anys, està acusat de tres delictes d’abusos sexuals, els fets es remunten de l’any 2018 fins ara.

I aquí pau i després glòria, no passa res, ni el Consell de Mallorca,responsable directe de l’IMAS, ni el Govern de les Illes Balears, mitjançant la Conselleria d’Afers Socials, han près cap mesura, excuses de mal pagadors. ¿Com es pot tenir aquesta actitud amb menors que per diverses circumstàncies han d’estar tutelats a una Institució que no se’n preocupa per ells? Com pot ser violada en grup una infant de 13 anys en un centre que hauria d’estar vigilat per professionals? On eren? celebraven el Nadal? Com es por justificar aquest fet?

La Fiscalia no pot deixar aquesta situació com si fos un fet de característiques delictives habituals, no ho és, és el futur d’uns joves, quasi infants, que s’han trobat indefensos davant uns fets horribles, sense ningú que’ls protegeixi, amb la solitud davant el delinqüent violador. No ho vull pensar si passes a un fill o filla meva, no sé quina seria la meva reacció.

Però mentre, en Javier de Juan, President de l’IMAS, no fa res, és un paràsit com ni ha molts a la política avui en dia, es va atrevir a comentar que no tindria cap problema en dimitir, que es funcionari i tornaria al seu lloc de feina, un personatge com aquest, nefast a la seva feina, que ha permès aquesta situació, si es reincorporava al seu lloc de funcionari, li haurien d’obrir un expedient i enviar-lo al carrer, no està qualificat per ser un servidor públic, el romans l’haguessin enviat a galeres, a remar per sempre.

La Presidenta del Consell de Mallorca, com a màxima responsable, ja no hi hauria de ser, tampoc té legitimitat per estar al front de la Institució, ha permès massa coses a l’IMAS, i la President Armengol té motius més que suficients per cessar a la Consellera Fina Santiago, que des de la seva innactivitat, permissivitat i els seus silencis, no té cap dret a estar al front de la Conselleria d’Afers Socials. Els menors tutelats no necessiten un cau d’abusadors i prostitució, es mereixen un tracte correcte amb uns professionals responsables que se’n cuidin d’ells (suposo que ni deu haver qualcun) i sobretot una veritable possibilitat de reinserció.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios