www.mallorcadiario.com

Sant Llorenç, una bona desició

Por Rafel Ballester
viernes 01 de febrero de 2019, 02:00h

Vivim en una illa en mig del Mediterrani, gaudim del seu clima, però també el patim, la irregularitat de les pluges és una de les característiques definitòries del nostre clima i hem d’estar preparats per les seves conseqüències.

Els períodes de sequera venen seguits de pluges torrencials, no sap ploure al nostre petit país insular i el que és pitjor, tenim molt poca memòria. Pareix que ja han quedat alluny els talls d’aigua a molts de municipis de les illes quan els acuifers marcaven els seus mínims històrics, o pobles que s’havien d'abastir en camions cisternes perquè les seves fonts i pous no donaven cabal abastament, pareix que ja no ens recordam, però les sequeres tornaran i els seus problemes també, això és inevitable, només podem preparar-nos el millor possible.

També tornaran les pluges torrencials, les pluges no desitjades, aquelles que fan mal, que la terra ja no pot retenir, quan la terra ja no en vol més d’aigua. Tal volta aquest any no ens han tocat al nostre municipi, al nostre redol, tal volta durant anys no visitaran Mallorca, però en un moment o altre tornaran, es repetiran, i sols podem fer una cosa, prepara-nos el millor possible.

Aquesta preparació, aquesta visió d’un futur proper i llunya, cau, en bona part, en mans dels polítics que han de donar i gestionar les eines necessàries per què els ciutadans puguin patir el manco possible davant la sequera o les inundacions. Està clar que al final hi pot haver decisions personals, individuals, que no respectin les normes, les lleis, i després pateixin la força de la natura, però això és i serà.

L’ajuntament de Sant Llorenç ha aprovat per unanimitat la suspensió cautelar de llicències urbanístiques a zones afectades per la torrentada, a les zones en risc d’inundacions, encarregant a arquitectes, enginyers i geògrafs, estudis que ajudin a redactar nous informes.

Aquests estudis han d’ajudar a modificar els plans urbanístics per que no torni a passar el desastre de l’Octubre passat, com hem dit, tornaran les pluges però cal estar preparat i aquesta és una bona eina per evitar més desastres.

Com explicava el geòleg Alfredo Baron les zones inundables duen aquest nom perquè s’inunden, ara o d'aquí molts d’anys, per tant cal actuar en aquestes zones on l’aigua, un moment o altre demanarà el seu territori.

Llàstima que a cops actuem després d’una catàstrofe, però el que seria imperdonable seria que no actuéssim, l’exemple de Sant Llorenç i de la seva revisió de les zones urbanes o de les obres que és poden fer, o no, devora els cursos fluvials és un exemple que han de seguir tots els ajuntaments de les illes, avui, no cal esperar sentir tronar i des del Consell i les Conselleries implicades han d’ajudar a que aquestes mesures es redactin i es compleixin el més aviat possible.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)
Compartir en Meneame

+

0 comentarios