Estrenam setmana amb horari d’hivern, un canvi que sempre genera debat popular en torn a la seva conveniència. L’injuriat horari d’hivern, que ens duu la fosca tan prest, és justificat per les autoritats en base a un suposat estalvi energètic. Aquest estalvi energètic, no obstant, seria a favor de les indústries, però no a favor de les llars, les quals veuen què necessiten tenir la bombeta de la llum encesa més hores.
En un moment en què la indústria no és, ni de llarg, el principal sector productiu de l’economia espanyola, ho és el de serveis, o terciari amb un 75% aproximadament del volum total, podríem dir que aquest argument convindria fos objecte de revisió, i més si tenim en compte qui és que ho està passant pitjor amb la inflació, és a dir, l’economia domèstica. Per tant, des d’aquest punt de vista, podria ser més convenient mantenir l’horari d’estiu tot l’any.
Però hi ha un fet que a les Illes Balears no tenim en compte, perquè cadascú interpreta els fets des de la seva òptica, però cal tenir una visió general per a tenir un posicionament més acurat. Mentre que al mes de juny nosaltres veim posar-se el sol a prop de les 22h., a Galícia són quasi les 23h. fet que, comprensiblement, les resulta un tant molestós.
L’horari d’estiu, com hom sap, és una ficció, perquè suposa anar amb dues hores de retard per sobre de l’horari solar, que també podem anomenar de Greenwich. Per entendre’ns, quan són les 8 haurien de ser les 10, si ens seguissim la posició de la nostra estrella. I és aquí quan un es planteja si no seria millor tenir l’horari real que ens pertocaria per acció natural, i adaptar-ne els nostres horaris quotidians. Per què no començar les classes a les 7h enlloc de les 9h? No seria més lògic?
Sembla, no obstant, que hi ha una reticència de caràcter sòcio-cultural. Ens agrada allargar la nit. No sé el motiu, però és així. Les televisions en obert -públiques i privades-, per exemple, allarguem el seu prime time fins passades les 01.00h. de la matinada, contribuint amb això a què una part de la població acudeixi l’endemà al seu lloc de feina com si fossin zombies.
Sincerament, crec que tant el cos com l’economia ens agrairia que anassim sempre amb l’hora solar, modificant el calendari de les nostres activitats. Que més dona si en comptes de dinar a les 15h. dinam a les 13h.? no ens morirem per això.
En tot cas, hi ha un fet del qual no podem defugir, i és que a l’hivern hi ha menys hores de claror al dia, tenguem el fus horari que tenguem.