El passat divendres dia 12 d’aquest mes en curs, uns hackers varen llançar un ciberatac massiu que va contaminar al menys 75 països amb Institucions tan importants com Telefónica amb un software anomenat ransomware amb el programa conegut com WannaCry. La finalitat es demanar una recompensa econòmica per eliminar-lo. Un xantatge.
Aquest atac ha afectat a moltes empreses, grans, mitjanes i petites i a alguns particulars que han vist perjudicats els seus negocis o llocs de feina d’una manera molt important, de moment, la manera més ràpida per no infectar-se es sortir d’Internet, apagar tots els ordinadors i reiniciar el sistema operatiu.
Jo no soc un gran usuari dels ordinadors, sols per lo bàsic, però sí ho som del telèfon mòbil. La meva dona hem renya sovint perquè troba que estic massa temps aferrat al mòbil, pot ser tingui raó, però no puc evitar repassar la informació de darrera hora varies vegades al dia, ni deixar d’utilitzar una eina tant eficaç com el whatsapp o el Facebook.
Si faig la vista enrere, als primers anys de feina, no disposava de les avantatges de les noves tecnologies, Quan viatjàvem i necessitàvem telefonar, utilitzàvem una cabina telefònica, com tothom i no passava res, tot era molt més lent i relativa la urgència, no patíem l’estrès que tenim ara i estic segur vivíem més tranquils sense la immediatesa dels esdeveniments.
Vos heu plantejat que faríem ara sense disposar d’un mòbil de nova generació?, estaríem perduts, amb una sensació de solitud sense estar connectats amb “l’exterior”. Si l’hem oblidat o l’hem perdut, és desesperant. Ara no tant, però quan feia feina el mòbil era l’agenda, contactes, escrits, informació....etc. a mi no me pagaven sols per la feina que feia, que era molta, sinó per lo que sabia, la informació i els contactes que tenia.
Si no disposes d’un mòbil, te fa falta una eina ben important, la seguretat d’estar localitzat, la possibilitat de comunicar-te de manera immediata, la facilitat i comoditat d’intercanviar documentació que fa que les gestions siguin ràpides i correctes, el Google, que ens dóna la informació justa i precisa que necessitem. Una meravella.
Tinc amics que sols utilitzen el mòbil com a telèfon i poca cosa més, ja en tenen prou, jo no, quan vaig a caminar, quasi sempre tot sol, és una seguretat disposar de l’aplicació Alpify que quan la connectes estàs localitzat, si estàs ferit o no te trobes bé, si es necessari, te poden venir a cercar. A demés hi ha aplicacions que connectades a un rellotge, et donen la informació que vols, quilòmetres caminats, pulsacions, passes, calories, minuts d’esforç, etc.
No es que sigui un gran expert en noves tecnologies, però les utilitzo. Quan escric els articles setmanals, ho faig en paper i llapis, m’agrada aquesta sensació romàntica d’escriure, conservar la bona lletra, l’olor del llapis i el tacte del paper, però al final sempre acaba a l’ordinador. Les noves tecnologies i especialment el mòbil són molt útils, però malmenades poden fer molta mal, sobre tot als infants, tal com diu la meva dona, noves tecnologies sí, però amb mesura.